Rólunk Cikkek Galéria Projektek Tagok Tudásbázis Tanfolyam Workshopok 3D Nyomtatás

Rólunk

A LEGO Kör nevét a LEGO Mindstorms-ról kapta, ugyanis hosszú ideig ezen eszközök fejlesztése volt a fő profilunk. Mára ezzel csak ritkán, illetve a tanfolyamunk keretei közt foglalkozunk, és nyitottunk a mesterséges intelligencia, az ipari irányítástechnika, az űrtechnológia és az alternatív irányításmódok felé is. Eszközparkunk lehetőséget nyújt az innovatív ötletek megvalósításához. Nálunk bárki megtalálhatja a számára megfelelő szakterületet.

Szakmai fejlődés és munka a Körben

Miután bekerülsz a körbe, számos projekt közül választhatsz, melyiken szeretnél dolgozni. Ezek között akad villamosmérnökibb és informatikusabb beállítottságú is, illetve előfordul, hogy részfeladatok szintjén keverednek ezek. Akkor se aggódj, ha infósként túlnyomóan villanyos, vagy villanyosként túlnyomóan infós projektbe szeretnél becsatlakozni: általában minden projektben akad a másik szakhoz illő részfeladat, illetve a projekttársaidtól is kérdezhetsz, tanulhatsz akármikor.

A legtöbb projektünk célorientált, azaz valamilyen projektszintű cél felé halad minden időpontban, a projekttagok közös munkája által. Ha cél megvalósul, a tagok újat tűznek ki, vagy ritkább esetben a projekt lezárul. A maradék néhány projektünk „tanulócsoport” jellegű: itt a projekttagok közötti ismeretátadáson van a hangsúly, egyébként mindenki a saját kis célján dolgozik és a tapasztalataikat osztják meg egymással.

Villamosmérnökök?

Villamosmérnöki tanulmányaidat nagyszerűen kamatoztathatod számos projektben. Ha az űrtechnológia érdekel, akkor tárt karokkal vár az UPRA projekt. Ha a LabView, és az ipari irányítástechnika, arra az esetre az INDACT projektünk számodra a megfelelő. Esetleg ha a szabályozástechnika és a drónok világa vonz, akkor a Quadrocopterekkel foglalkozó csapattal érdemes felvenni a kapcsolatot.

Mérnökinformatikusok?

Informatikusként nincs nagyobb öröm annál, mint, hogy az általad írott kód életre kel egy eszközön. Erre például remek lehetőség a gépi látást, illetve az alternatív irányításmódokat kutató projektünk. Utóbbi keretein belül megismerkedhetsz egy Leap Motion programozásával, onnantól pedig már csak a képzeleted szab határt, hogy mit irányítasz vele.

Manapság hatalmas divatszó lett a mesterséges intelligencia, nem is véletlenül. Ha szeretnéd te is beleásni magad ebbe a témakörbe, az MI projektben hasonlóan lelkes társakat találsz hozzá.

Gépészmérnökök?

Ha azt gondolnád, hogy a körben a nyomtatott áramkörnél hardverebb hardver nem nagyon akad, gondold újra: INDACT projektünk egy komplett ipari konveyor asztal mellett egy teljesen saját fejlesztésű hengerkoordinátás robotkar tulajdonosa; a 3D nyomtató projekt pedig szintén egy általuk épített masina javításán, kalibrálásán munkálkodik.

Hiányzik valami?

Akkor indítsd el a saját projektedet! Légy te a projektvezető és tanulj bele a vezetés fortélyaiba is.

Tanfolyamok

Félévente meghirdetett felvételi tanfolyamunk és egyéb workshopjaink mellett körtagjaink egymásnak is gyakran tartanak belsős tanfolyamokat. Ezek mindig olyan témákban vannak meghirdetve, melyek a tagság egy jelentős része számára a körös munkájukat elősegítő, használható tudást adnak át, például hogyan működik a gites verziókezelés, vagy hogy hogyan készítsünk nyomtatott áramkört, a tervezéstől a gyártásig.

Körtagként érdemes akkor is benézned ezekre, ha a te konkrét érdeklődési köröd nem érinti az éppen soron lévő téma, hiszen lehet pont ez a részvétel kelti fel iránta a kíváncsiságodat. Arra is számíts, hogy amit itt megtanulsz, nagy eséllyel jól jön majd később, akár a körben, akár az egyetemen is.

Néhány belsős tanfolyamunk anyagát a tudástárunkban is elérhetővé tettük.

Társaság

A LEGO Kör sok lelkes emberrel bővült az elmúlt időszakban, mégis megmaradt egy jó baráti társaságnak. Gyakran járunk együtt sörözni, vacsorákat, táborokat rendezünk, és a hetente megtartott gyűlések is laza, kötetlen hangulatban telnek.

Csatlakozz!

A csatlakozáshoz azonban el kell végezni az alapozó tanfolyamunkat, melyet minden félévben meghirdetünk. Ha érdekel a dolog, írj a láblécben található e-mail címekre!