Rólunk Cikkek Galéria Projektek Tagok Tudásbázis Tanfolyam Workshopok 3D Nyomtatás

LEGO Tanfolyam: Vizsga (2020 ősz)

A vizsgán több feladatot kell elvégeznetek. Ezekért jár külön-külön is pont, illetve pluszpont jár, ha a teljes pályát egy menetben teljesítitek. A pontozásnál figyelembe vesszük a pontosságot és a gyorsaságot is, illetve ha valami különleges kiegészítőt raktok a robotra, arra is járhat pluszpont.

A vizsga menete

A vizsga során vagy az egész pálya megszakítás nélküli teljesítésével, vagy a feladatok közül az egyik külön teljesítésével probálkozhattok, a próbálkozás előtt közöljétek egy segítővel, hogy melyiket szeretnétek. A vizsgaalkalom folyamán a teljes pályát és külön-külön bármelyik feladatot is akárhányszor kipróbálhatjátok, illetve amennyiben szükségesnek ítélitek, végig csiszolhatjátok tovább a robot kódját, viszont:

A csapatok FIFO elvben, egymást követve próbálkozhatnak a pályán. (Kivéve ha több csapat több külön, nem egymást követő feladaton akar külön próbálkozni, ilyenkor ők próbálkozhatnak egyszerre.)

Ha a próbálkozást pontozó segítő úgy ítéli, hogy a robot egy feladaton beragadt, akkor a próbálkozás véget ér. A segítő akkor dönthet így, ha a robotnak már legalább egy perce nem sikerül teljesítenie a jelenlegi feladatot. A próbálkozás akkor is véget ér, ha nyilvánvalóan látszik, hogy a robotnak esélye sincs teljesíteni a feladat/pálya hátralévő részét (pl. nem találja meg a vonalat és „világgá megy”).

A vizsgaalkalom egy, az alkalom elején közölt időpontban lezárul, az után a kódot már nem lehet módosítani, és minden csapatnak 2 db utolsó próbálkozása van a roboton lévő kóddal, döntésük szerint vagy a teljes pályán, vagy egy konkrét feladaton.

A vizsga feladatai

A vizsga vonalkövetési feladattal kezdődik, illetve az egyes feladatrészek között is vonalkövetéssel kell továbbhaladni. A vizsgapályán az alap vonalszínen (az illusztrációkon fekete) felül:

Fontos: A feladatok képei illusztrációk, a tényleges feladattól a feladatleírásban expliciten nem specifikált részletekben eltérhetnek, például:

Ugyanakkor:

A vizsgafeladatok az itt lévő sorrendjükkel megegyező sorrendben fognak szerepelni a pályán. A 2020 őszi vizsga feladatai a következők:

Vonalkövetés

Vonalkövetés A járművet a földre helyezés után a touch szenzor megnyomásával indíthatjuk el. Az útvonalon előfordulhat éles kanyar, illetve kereszteződés, utóbbit egy, a vonaltól eltérő szín jelöli. A kezdő vonalkövetés szekció végeztével a kijelzőre ki kell írni a megtett út becsült hosszát cm-ben.

Akadály vonalon

Akadály vonalon A feladatkezdő jelzés után a robotnak egyenesen kell továbbhaladnia, amíg nem észlel akadályt maga előtt. Amint észreveszi az akadályt, azt a vonalat elhagyva kerülje ki, az akadály után térjen vissza a vonalra, majd a feladat végét jelző vonalat átlépve vonalkövetéssel haladjon tovább.

Dobozkövetés

Dobozkövetés A feladat kezdetét jelző vonal után a robot a vonalat továbbra is követve haladjon olyan sebességgel, hogy az előtte húzott dobozig mért távolságot fixen tartsa. A feladat vége jelzés átlépésekor a doboz automágikusan (egy segítőnk keze által) eltűnik az útból, a robot vonalkövetéssel haladjon tovább.

Parkolás

Parkolás A robot a feladat kezdetét jelző vonalat észlelve a vonal mellett található parkolóhelyre bekanyarodva álljon meg úgy, hogy közben nem ütközik neki a parkolóhely falainak. A parkolóhely kezdetét eltérő színű vonal jelöli. Pluszpontot ér, ha a robot nem előre tudja, hanem helyben képes felderíteni, hogy melyik oldalt található a parkolóhely.