Rólunk Cikkek Galéria Projektek Tagok Tudásbázis Tanfolyam Workshopok 3D Nyomtatás

Automata Öntözőrendszer

Írta: Berke Márton
2018.08.28.

A balkonkertészet egy nagyon jó alternatíva azoknak, akik szeretik a növényeket, a kertészkedést, viszont egyetemi tanulmányaik alatt beszorultak egy panel nyolcadik emeletére. A barátnőm és én szívesen megyünk ki az erkélyünkre és kapcsolódunk ki az ott fellelhető növényeink gondozásával. Én főleg a haszonnövények termesztésében lelem örömömet, de a párom kedvéért megtalálható jó pár virág is nálunk. Az iskola ideje alatt nincs is ezzel gond, na de mi van nyáron? Amikor a nyár javarészét vidéken, fesztiválokon és nyaralásokon töltjük, akkor számunkra kedves növényeink nem kaphajták meg azt a gondoskodást, amit érdemelnének. Bár szeretetünket nem tudja átadni, de ezekben a szűkös időkben jöhet szuperul egy arduino vezérelt automata öntöző.

Kis keresgetés és guglizás után a választás egy arduino uno-ra, egy RC modellautókhoz kapható üzemanyagpumpára esett, és egy hozzá szükséges mosfet-re a vezérlés miatt. A rendszer felépítése a következő: Az arduino programjában paraméterként megadható, hogy mekkora időközönként indítson el egy öntözést, és megadható, hogy hány másodpercig pumpálja a vizet a növényekre. Az arduino uno a mosfet tranzisztor vezérlésével indítja el és állítja meg a pumpát a megadott időközönként.

Az arduino uno kimenete maximum 5V-ot képes előállítani, és ezt meglehetősen kis teljesítmény terheléssel, így szükséges egy tranzisztor, mely 5V-al vezérelhető, és 12V-ot képes kapcsolni. Az öntözőhöz továbbá szükség van egy gumicsőre, mely egyik darabja a víztartályból a pumpához, másik darabja a pumpától a növényekhez vezet.

Az alkatrészlista pedig a következő:

A technikai részletek

A vezérlő esetében Arduino Uno-ra esett a választás, mivel egyszerű, olcsó, tökéletesen kiszolgálja a projekt igényeit és ez volt kéznél. A motorral kapcsolatban, ez volt olyan árban, amit még megfizethetőnek tartok. A DC-DC konvertereket szintén készleten találtam a laborban, a laptop tápegység pedig egy már évek óta kidobott laptophoz tartozott. A laptop tápegység 20V-ot állít elő, amit 12V-ra transzformálok a DC motor tápellátásához. Ugyan ezen 12V-ot transzformálom 5V-ra az arduino uno tápellátásához a kisebbik DC/DC konverterrel.

A tranzisztor választásnál figyelembe kell vennünk, hogy úgynevezett “logic level” fet-et válasszunk. Ez könnyedén kapcsolható logikai jelekkel, mikrokontrollerrel. Figyelmesen tanulmányozzuk a datasheetben megadott határértékeket, feszültség és árammaximumokat, továbbá a hőmérsékleti és diszcipációs értékeket is. A pumpa 12V feszültségen 1.5A áramot vesz fel maximálisan. A laborban talált tranzisztorok közül ez a modell megfelelt a működés közben fellépő értékeknek, és hozzáadott hűtőborda nélkül használható. A tranzisztor gate-jét leföldeltem egy 10kΩ-os ellenálláson keresztül.

A teljes kapcsolás pedig így épül fel:

A villamos összeköttetést egy újrahasznált próbapanelen végeztem el (így kérlek nézzétek el a kozmetikai hiányosságokat rajta), és a szerkezet háza egy régi cipősdoboz lett.

Végül a laptop tápegység is bekerült a dobozba, és víztartályként a lakás beli felmosóvödröt használtam fel, igen jól tippelsz, mivel ez volt kéznél. A vödörbe összesen 12 liter víz félrt, és nagyjából 3 liter vizet locsolt ki a rendszer minden öntözésnél. Az időzítést így 3 napos időközökre állítottam. Az öntözés egyszerűségéhet a növényeket a terasz padlóják egymás mellé rendeztük magasság szerint csökkenő sorrendben, és a szilikoncsövet a növények töve mentén végigvezettük. A cső végét lezártam egy dugóval, és minden növény tövénél bevagdostam a csövet. Sajnos ez a módszer nem bizonyult konzisztensnek, így az egyenletes vízmennyiségek beállítását utólag kellett végeznem duct tape darabokkal.

A nyaralásból visszatérve örömmel láttam hogy az öntöző jól működött, csak egy növény volt kicsit kókadozó a gyenge csőlyukasztás miatt. A jövő évi verzióban kifinomultabb módszerrel fogom a bemetszéseket elkészíteni.

Ha érdekel az arduino program forráskódja látogass el a projekt github oldalára: https://github.com/legokor/Automatic-Watering-System

Ha tetszett a projekt, kövess minket a facebookon, ötleteid pedig nyugodtan írd meg kommentben.